Kaki – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

kaki jak jeść

Owoce kaki swoim wyglądem przypominają pomidory. Zazwyczaj występują w kolorze pomarańczowym, chociaż można też spotkać żółte i czerwone odmiany. Czym się charakteryzuje kaki? Jak jeść ten owoc?  Kaki to bardzo zdrowy owoc. Jego spożywanie dostarcza wielu witamin i minerałów. Owoc ten zawiera żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, tiaminę, luteinę, ryboflawinę, kwas foliowy, beta-karoten i zeaksantynę. … Dowiedz się więcej

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa

Wiele osób stosuje sok powstający w procesie kiszenia ogórków w swojej codziennej diecie. Jednak czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? Czy wykazuje prozdrowotne i lecznicze właściwości? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule! Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? Tak, zawiera witaminy z grupy B. Dodatkowo jej spożywanie poprawia wygląd paznokci, skóry i włosów. Reguluje … Dowiedz się więcej

Czy wołowina jest zdrowa? Przedstawiamy garść podstawowych informacji

czy wołowina jest zdrowa

Wołowina jest mięsem pochodzącym od krowy. W Polsce króluje przede wszystkim pod postacią pieczeni, zrazów i tatara. Zastanawiasz się, czy wołowina jest zdrowa? Jakie wartości odżywcze dostarcza jej spożywanie? Wyjaśniamy w artykule! Czy wołowina jest zdrowa? Tak, jest to bardzo wartościowy produkt. Zawiera wysoką ilość dobrze przyswajalnego białka i zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone. Charakteryzuje … Dowiedz się więcej

Czy tilapia jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

czy tilapia jest zdrowa

Tilapia to popularny rodzaj ryby, który często wykorzystuje się w przepisach kulinarnych. Jest to biała ryba o łagodnym smaku, którą można łatwo przyrządzić na wiele sposobów. Jednak czy tilapia jest zdrowa? Odpowiedź znajdziesz w artykule! Czy tilapia jest zdrowa? Tak, jest chwalona za niską zawartość kalorii i tłuszczu. Jest również doskonałym źródłem białka i innych … Dowiedz się więcej

Paluszki surimi – jak jeść i z jakimi produktami je podawać?

paluszki surimi jak jeść

Surimi to mielone, rozdrobnione mięso ryby. Potrawa ta pochodzi z Azji Wschodniej. Obecnie surimi jest powszechnie stosowane w sushi. Jesteś ciekaw, z czym się spożywa paluszki surimi? Jak jeść tę ciekawą azjatycką potrawę? Czytaj dalej! Paluszki surimi są doskonałym źródłem białka. Dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również kilka minerałów … Dowiedz się więcej

Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

czy mąka kukurydziana jest zdrowa

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się dzięki zmieleniu ziaren kukurydzy. Jest żółtego koloru, dlatego nadaje potrawom taką barwę. Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Czy ma jakieś wartości odżywcze? Odpowiedź w artykule! Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Tak, jest ona produktem bezglutenowym i może być bez obaw spożywana przez osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zawiera … Dowiedz się więcej

Kalarepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Kalarepa to warzywo należące do rodziny kapustnych, do której zalicza się również kapustę, brokuły i brukselkę. Charakteryzuje się okrągłym kształtem i zieloną lub fioletową skórką. Do jakich potraw pasuje kalarepa? Jak jeść to zdrowe warzywo?  Kalarepa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin C i B6. Można ją znaleźć przez cały rok w większości supermarketów. … Dowiedz się więcej

Jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki

ubijanie śmietany bez miksera i trzepaczki

Dawniej śmietanę ubijało się za pomocą trzepaczki, obecnie używa się do tego miksera. Jest to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Pojawia się jednak pytanie, jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki, bo nie zawsze są one pod ręką. Warto poznać alternatywne sposoby.

Ile kaszy manny na litr zupy? Przepis na idealny smak i pyszne danie

Ile kaszy manny na litr zupy

Ile kaszy manny na litr zupy? To pytanie, które często nurtuje kucharzy amatorów i profesjonalistów. W poniższym tekście wyjawiamy tajniki idealnej zupy z kaszą manną. Zapamiętaj Kasza manna dodaje struktury i delikatnego smaku do zup na bazie mięsa, ryby i warzyw.  Pod wpływem ciepła i cieczy pęcznieje, tworząc jednolitą, kremową strukturę. Kasza manna jest uniwersalnym … Dowiedz się więcej