Jak jeść czosnek? Podpowiadamy!

Jak jeść czosnek

Historia spożywania i stosowania czosnku przez ludzi liczy sobie kilka tysięcy lat. Bliskimi krewnymi czosnku są cebula, por i szczypiorek. Jak jeść czosnek? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze?  Czosnek zawiera składniki odżywcze, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Pomaga on również obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo wykazano, że czosnek wzmacnia … Dowiedz się więcej

Awokado – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

awokado jak jeść

Awokado pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Drzewo awokado dorasta do wysokości 15–20 metrów. Jakie witaminy ma awokado? Jak jeść ten dar natury i w jakich przepisach wykorzystać? Awokado to wyjątkowy owoc. Ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów i jest jednym z niewielu owoców, które zawierają jednonienasycony tłuszcz. Jest również dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. … Dowiedz się więcej

Jak jeść pomelo? Podpowiadamy!

Jak jeść pomelo

Pomelo jest największym przedstawicielem rodziny cytrusów i może dorastać do wielkości arbuza. Jak jeść pomelo? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej! Pomelo to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, flawonoidy, limonen oraz błonnik, który pomaga regulować trawienie i obniżać poziom cholesterolu. Owoc ten jest niskokaloryczny i … Dowiedz się więcej

Kaki – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

kaki jak jeść

Owoce kaki swoim wyglądem przypominają pomidory. Zazwyczaj występują w kolorze pomarańczowym, chociaż można też spotkać żółte i czerwone odmiany. Czym się charakteryzuje kaki? Jak jeść ten owoc?  Kaki to bardzo zdrowy owoc. Jego spożywanie dostarcza wielu witamin i minerałów. Owoc ten zawiera żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, tiaminę, luteinę, ryboflawinę, kwas foliowy, beta-karoten i zeaksantynę. … Dowiedz się więcej

Paluszki surimi – jak jeść i z jakimi produktami je podawać?

paluszki surimi jak jeść

Surimi to mielone, rozdrobnione mięso ryby. Potrawa ta pochodzi z Azji Wschodniej. Obecnie surimi jest powszechnie stosowane w sushi. Jesteś ciekaw, z czym się spożywa paluszki surimi? Jak jeść tę ciekawą azjatycką potrawę? Czytaj dalej! Paluszki surimi są doskonałym źródłem białka. Dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również kilka minerałów … Dowiedz się więcej

Kalarepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Kalarepa to warzywo należące do rodziny kapustnych, do której zalicza się również kapustę, brokuły i brukselkę. Charakteryzuje się okrągłym kształtem i zieloną lub fioletową skórką. Do jakich potraw pasuje kalarepa? Jak jeść to zdrowe warzywo?  Kalarepa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin C i B6. Można ją znaleźć przez cały rok w większości supermarketów. … Dowiedz się więcej

Jak jeść tofu? Podpowiadamy!

Jak jeść tofu

Tofu jest żywnością wytwarzaną z soi. To wszechstronny produkt, który może być stosowany w różnych potrawach i stanowić zdrową alternatywę dla mięsa. Jak jeść tofu? Czy jest to wartościowy produkt? Sprawdzamy! Tofu to żywność produkowana ze skrzepów soi, które zostały sprasowane w blok. Jest ono doskonałym źródłem białka i może być używane w wielu potrawach. … Dowiedz się więcej

Topinambur – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

topinambur-jak-jesc

Choć czasami trudno go znaleźć, topinambur można kupić na niektórych rynkach rolnych i w specjalistycznych sklepach spożywczych. Czym się charakteryzuje topinambur? Jak jeść ten wartościowy składnik kulinarny? Odpowiedzi poniżej! Topinambur jest wartościowym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów. Jego spożywanie dostarcza organizmowi ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego oraz witamin A, B6, C, E i K. … Dowiedz się więcej

Pigwa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

pigwa jak jeść

Pigwa to owoc blisko spokrewniony z jabłkami i gruszkami. Ma cierpki, soczysty miąższ i twardy, biały rdzeń. Zastanawiasz się, jak w kuchni może ci się przydać pigwa? Jak jeść ten owoc? Do jakich potraw pasuje? Odpowiedzi poniżej! Pigwa jest owocem uprawianym od tysięcy lat. Dokładne pochodzenie pigwy nie jest znane, ale uważa się, że pochodzi … Dowiedz się więcej

Świeża żurawina – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Świeża żurawina jak jeść

Żurawina jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który rośnie na terenach bagiennych. Była używana jako tradycyjny lek przez rdzennych Amerykanów. Czy w codziennej diecie powinna się znaleźć świeża żurawina? Jak jeść ten owoc?  Żurawina jest cennym źródłem błonnika i węglowodanów. Stanowi też cenne źródło witamin A, C, E i K oraz potasu, fosforu, manganu, żelaza, taniny … Dowiedz się więcej