Zupa grochowa to bardzo aromatyczne i syte danie. Jest chętnie spożywana w okresie jesienno-zimowym jako rozgrzewający posiłek. Dla niektórych osób jednak przygotowanie jej stanowi wyzwanie. Jak ugotować grochówkę? Odpowiadamy!
Grochówka to smaczne i rozgrzewające danie, którego spożywanie dostarcza organizmowi wielu korzyści. Groch, będący jej najważniejszym składnikiem, zawiera sporo błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Jest też źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz witamin A, C i witamin z grupy B. Chcesz wiedzieć, jak ugotować grochówkę? Odpowiedź poniżej!
Grochówka – podstawowe informacje
Grochówka jest zupą, którą przyrządza się z łupanego grochu, wędzonki, ziemniaków oraz czosnku i majeranku. Jest bardzo często serwowana w wojsku i w trakcie masowych imprez. Jest to bardzo sycące i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Często dodaje się do niej różne dodatki mięsne, które wzbogacają jej smak (np. kiełbasę). Można ją spożywać z grzankami lub chlebem.
Czy warto jeść grochówkę?
Grochówka to nie tylko syte i smaczne danie, ale także źródło różnych witamin i składników odżywczych. Jest źródłem kwasu foliowego i witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B3 i B6). Witaminy z grupy B odpowiadają głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie nerwowe, poprawiając nastrój i sprawność intelektualną.
Jak ugotować grochówkę?
Wbrew pozorom gotowanie tej popularnej zupy nie jest takie trudne. Najpierw zacznij od wypłukania i zalania grochu zimną wodą. Następnie pozostaw go na noc, by mógł się odpowiednio namoczyć. Następnego dnia odlej wodę i zalej groch świeżą wodą (powinna sięgać trochę ponad groch). Następnie zagotuj całość.
Od momentu zagotowania zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż groch będzie miękki i zacznie się rozpadać.
W międzyczasie przygotuj wywar. Wybrane mięso (np. żeberka) zalej 1,5 litrem zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, liście pora i cebulę (umytą, naciętą i nieobraną). Gotuj całość pod przykryciem do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Następnie wyciągnij z garnka cebulę i pora.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i odcedzony groch. Gotuj całość aż do miękkości warzyw (około pół godziny). Na 10 minut przed końcem gotowania możesz dodać połówkę ząbka czosnku i majeranek.
Zagęszczanie grochówki
Wiesz już, jak ugotować grochówkę. Teraz pora przypomnieć sobie o sposobach na zagęszczenie.
Najpopularniejszą metodą zagęszczenia zupy jest dodanie do niej mąki. Jednak przed dodaniem jej do zupy trzeba ją dokładnie wymieszać z zimną wodą. Rozcieraj ją łyżką do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie uzyskaną masę wlewaj powoli do zupy, ciągle mieszając. Mąka jest dobrym sposobem na zagęszczenie zup grzybowych i gulaszowych.
Drugim sposobem jest zagęszczenie grochówki zasmażką. Przygotowuje się ją na bazie oleju lub masła. Rozgrzej na patelni jeden z wymienionych składników i dodaj do niego mąkę. Dokładnie mieszaj całość trzepaczką i trzymaj na małym ogniu do momentu, gdy zasmażka będzie miała delikatnie złoty kolor. Następnie dodaj ją do zupy.
Innym popularnym sposobem na zagęszczenie grochówki jest dodanie do niej gęstej śmietany. Dzięki temu składnikowi zupa staje się gęstsza, a jej smak bogatszy. Pamiętaj jednak, by nie dodawać śmietany bezpośrednio do gorącej zupy. Odlej trochę zupy do osobnego naczynia i odstaw ją, by wystygła. Następnie dolewaj do niej śmietany, ciągle mieszając całość. Potem przelej wszystko do garnka z gotującą się zupą.
Tak naprawdę sposób zagęszczania zupy zależy od naszych kulinarnych upodobań.
Grochówka to bardzo popularna i lubiana zupa w naszym kraju. Jest chętnie spożywana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Groch, który jest jej głównym składnikiem, stanowi cenne źródło witamin B1, B2, C, kwasu pantotenowego i żelaza. Poleca się go szczególnie wegetarianom narażonym na niedobór tych substancji w swojej diecie. Po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak ugotować grochówkę. Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy nie jest takie trudne, jak się może wydawać!
Zobacz także:
- Jak ugotować zupę ogórkową? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować barszcz ukraiński? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować barszcz biały? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować kapustę z grochem – domowy przepis na smaczne danie
- Gotowanie rosołu – jak ugotować rosół?
- Jak ugotować zupę rybną – sprawdzone wskazówki