Jak przechowywać mąkę w domu?

Wszyscy wiedzą jak przechowywać mięso i wędliny, jak mają być zapakowane i jaki mają termin przydatności do spożycia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przechowywanie mąki i innych produktów sypkich jest równie istotne. W dalszej części artykułu dowiesz się o tym więcej.

Co trzeba wiedzieć o mące?

Wbrew pozorom mąka nie jest produktem o długim terminie przydatności do spożycia. Najczęściej wynosi on od 3 do 5 miesięcy, w zależności od rodzaju mąki. Oczywiście, jeżeli jest dobrze przechowywana, można ten termin przekroczyć o 2-3 tygodni.

Mąka jest produktem bardzo wrażliwym na czynniki zewnętrzne, przede wszystkim wilgoć, światło i temperaturę. Trzymana w papierowej torebce (zwłaszcza otwartej) bardzo szybko zmieni swoją strukturę. Wilgoć spowoduje, że straci swoją gładką strukturę i zaczną tworzyć się grudki, które mają negatywny wpływ na właściwości mąki i wyroby kulinarne. Światło i temperatura są przyczyną zmiany koloru mąki z białego na szary, oczywiście dotyczy to mąki pszennej. Świeża mąka nie ma zapachu, ale bardzo łatwo przejmuje go od innych produktów, z tego względu nie należy przechowywać w jej pobliżu warzyw, owoców oraz przypraw o intensywnym zapachu.

Niestety nie tylko ludzie lubią mąki i kasze, to także ulubiona pożywka dla moli spożywczych. Kto raz miał z nimi do czynienie, wie jak trudno się pozbyć tych niechcianych intruzów. Najczęściej przynosimy je ze sklepu, dlatego nim przesypiemy produkty do pojemników, warto je przemrozić w zamrażarce przez 24h, w ten sposób definitywnie zginą ewentualne larwy moli.

Jak przechowywać mąkę?

Jeżeli chcemy, by mąka długo zachowała swoje właściwości, należy prawidłowo ją przechowywać. Najczęściej w kuchni posiadamy kilka różnych gatunków mąki, których używamy w zależności od potrzeb. Do najbardziej popularnych gatunków należą:

  • mąki pszenne różnego typu,
  • mąki żytnie,
  • mąka kukurydziana,
  • mąka ziemniaczana (tej mole nie lubią),
  • mąki bezglutenowe.
Zobacz też:  Czy granola jest zdrowa? Co warto wiedzieć na jej temat?

Do tego trzeba dodać różne kasze, makarony, płatki owsiane. Trochę się tego uzbierało, dlatego warto wyznaczyć dla nich odrębną półkę w szafce kuchennej. Przede wszystkim będą w jednym miejscu, zawsze pod ręką. Dodatkowo będą miały zapewnioną odpowiednią temperaturę oraz brak dostępu światła. Oddzielna półka to także sposób na izolację od obcych zapachów.

W czym przechowywać mąkę?

Opcji jest kilka, ale zdecydowanie najgorszą jest trzymanie mąki w papierowych torebkach, które nie chronią mąki przed działaniem czynników zewnętrznych.

Zdecydowanie najlepsze są szklane słoiki, ponieważ szkło jest produktem naturalnym i nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością. Muszą mieć jednak bardzo szczelne zamknięcie, więc tradycyjne słoiki do przetworów się nie nadają. Najlepsze będą słoiki zamykane szklanymi przykrywkami z klipsami lub z plastikowymi nakrętkami. Jedne i drugie muszą mieć gumowe lub silikonowe uszczelki zapewniające całkowitą szczelność słoika.

Drugą popularną opcją są plastikowe pojemniki z atestem dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Ich zamykanie również powinno gwarantować całkowitą szczelność. Bardzo dobrze sprawdzają się pokrywki pozwalające na usunięcie powietrza z pojemnika.

Prawidłowe przechowywanie mąki gwarantuje jej jakość i zaoszczędza wiele czasu na walkę z nieproszonymi gośćmi.

Zobacz także:

Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz