Pomelo jest największym przedstawicielem rodziny cytrusów i może dorastać do wielkości arbuza. Jak jeść pomelo? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Pomelo to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, flawonoidy, limonen oraz błonnik, który pomaga regulować trawienie i obniżać poziom cholesterolu. Owoc ten jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Jak jeść pomelo?
Pomelo – podstawowe informacje
Pomelo to duży owoc cytrusowy, który w smaku przypomina grejpfruta, ale jest od niego nieco słodszy i mniej cierpki. Ma zwykle zielony lub żółty kolor i grubą, twardą skórę. Miąższ owocu jest różowy lub czerwony i jest często spożywany na świeżo albo używany w sałatkach.
Pomelo jest często używane w kuchni azjatyckiej. Skórka tego owocu może być kandyzowana albo używana do produkcji marmolady.
Czy warto spożywać pomelo?
Pomelo to pyszny i pożywny owoc, który oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Jest doskonałym źródłem witaminy C (jedno pomelo zaspokaja jej zalecane dzienne spożycie). Jest to ważne, ponieważ witamina C jest niezbędna dla odporności, zdrowia skóry i gojenia się ran.
Pomelo to również doskonałe źródło potasu i błonnika. Zawiera też związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.
Jak rozpoznać, że pomelo jest dojrzałe i gotowe do spożycia?
Przy wyborze pomelo należy zwrócić uwagę na owoce ciężkie jak na swój rozmiar i o cienkiej, żółtej skórce. Skórka powinna być lekko pomarszczona, ale nie za miękka. Jeśli skórka jest zbyt miękka, owoc będzie przejrzały.
Pomelo można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do dwóch tygodni.
Jak jeść pomelo?
Najpierw umyj owoc. Następnie natnij skórkę metodą na krzyż i zacznij zdejmować ją od nasady (podobnie jak przy obieraniu pomarańczy). Gdy pozbędziesz się skóry, usuń również gorzkie błony i niejadalne pestki. Do spożycia nadają się tylko miąższ i skórka (jednak po odpowiednim przetworzeniu).
Owoce pomelo można spożywać same lub dodawać do sałatek, sosów i innych potraw. Niezależnie od tego, jaki sposób spożywania wybierzesz, owoc ten jest pysznym i zdrowym przysmakiem!
Owoce pomelo są zazwyczaj spożywane na surowo, używane do sałatek lub jako dekoracja. Można z nich również robić soki lub dżemy i marmolady. Pomelo jest ważnym elementem kuchni południowo-wschodniej Azji, a także zyskuje popularność w innych częściach świata. Wiesz, jak jeść pomelo. Teraz pora dać mu szansę – w końcu jest źródłem wielu wartościowych witamin i minerałów!
Zobacz także:
- Jak jeść grejpfruta? Podpowiadamy!
- Kiwano – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Kaki – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?
- Mini kiwi – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Cherimoya – jak jeść i do jakich produktów dodawać?
- Kumkwat – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?