Kasza manna z sokiem lub owocami – smak dzieciństwa wielu osób. Przez jednych uwielbiana, przez drugich niekoniecznie. Czy kasza manna jest zdrowa i jaki ma wpływ na zdrowie człowieka?
Czy kasza manna jest zdrowa i czy nadaje się jako posiłek w odchudzaniu? Warto odpowiedzieć na to pytanie, zanim wprowadzi się ją do codziennej diety.
Czy kasza manna jest zdrowa?
Kasza manna należy do grupy spożywczych produktów zbożowych, do kasz drobnoziarnistych, które otrzymuje się z ziarna pszenicy. Czy kasza manna jest zdrowa? Nie ulega wątpliwości, że jest to produkt zawierający gluten, zatem nie powinny go spożywać osoby z nietolerancją pokarmową, chorujące na przykład na celiakię. Nie można jednakże stwierdzić, że kasza manna nie jest zdrowa, ponieważ w swoim składzie posiada wiele składników odżywczych, między innymi:
– witaminy z grupy B;
– cynk;
– żelazo;
– mangan;
– jod;
– krzem;
– potas;
– witaminę E.
Z czego produkowana jest kasza manna?
Kasza manna zwana jest inaczej grysikiem i jest jednym z rodzajów kaszy pszennej. Często zastępuje w diecie ziemniaki, ale jest także składnikiem zup, deserów, ciast i potrawek. Najchętniej spożywana jest przez dzieci, ale i u dorosłych nie brakuje jej amatorów.
Ziarna w produkcji są łamane lub gniecione, a także obłuskiwane, sortowane, rozdrabniane, obtaczane i polerowane. Niektóre z kasz poddawane są dodatkowej obróbce uszlachetniającej je, mianowicie poprzez odmącznianie, parowanie i parzenie. Do wyrobu wysokojakościowej manny najlepiej nadają się szkliste odmiany pszenicy charakteryzujące się wysoką zawartością białka. Na rynku dostępne są:
– kasza manna tradycyjna;
– kasza manna błyskawiczna, która podczas produkcji poddana zostaje wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jej czas gotowania znacznie ulega skróceniu.
Jaka jest wartość odżywcza kaszy manny?
Ogólnie kasze dostarczają do organizmu człowieka wiele mikro i makro składników odżywczych, należy jednak dodać, że wiele zależy od ich obróbki.
Kasza manna jest potrawą lekkostrawną, niemniej mającą wysoki indeks glikemiczny (IG 60), nie powinny jej nadużywać osoby z cukrzycą, jest także dość tucząca, ale i sycąca.
Jeśli chodzi o odchudzanie, to w 100 g kaszy manny jest 350 kcal, można ją więc ostrożnie włączyć do posiłków dietetycznych, rzecz jasna bez dodatku cukru i niezbyt często.
W jakich przypadkach zalecana jest kasza manna?
Dzięki swojej lekkostrawności zaleca się kaszę mannę:
– osobom z chorobami wątroby;
– z wrzodami;
– po przebytych operacjach i zabiegach;
– z chorobami przewodów żółciowych;
– stanami zapalnymi żołądka i jelit.
Kasza manna w diecie niemowląt i odchudzaniu dorosłych
Kasza manna to składnik podstawowy w diecie niemowląt wprowadza się ją stopniowo do menu malucha. Jest na tyle uniwersalnym posiłkiem, że można ją łączyć zarówno z warzywami, jak i z owocami. Podawać zaś podczas każdego z dziennych posiłków, może być uzupełnieniem śniadania, obiadu i kolacji.
Czy kasza manna jest zdrowa? Jak widać tak, warto więc poznać jej zastosowanie w kuchni, a wykorzystuje się ją w przypadku deserów, ciast, jako zagęszczacz do sosów, czy dodatek do zup.
Zobacz także:
- Czy kasza jaglana jest zdrowa i jakie jest jej pochodzenie?
- Czy kaszanka jest zdrowa? Jaki jest jej skład i właściwości odżywcze?
- Czy ryba srebrzyk jest zdrowa? Wpływ ryb morskich na zdrowie człowieka
- Czy kuskus jest zdrowy? Czy ma wartości odżywcze?
- Czy belona jest zdrowa i jakie są jej właściwości?
- Dieta ubogoresztkowa – czym jest? Co można, a czego nie można jeść?