Dania jednogarnkowe, idealne dla zapracowanych osób, albo kiedy trzeba wykorzystać to co zostało w lodówce, czyli tak zwane “resztki z tygodnia”. Oznacza to, że lądują w nich często składniki, na które nie mamy innego pomysłu.
Moja propozycja to zdrowa, jednogarnkowa wegańska ciecierzyca.
Szybko, łatwo i przede wszystkim pysznie !
Wegańska ciecierzyca
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2 osoby + roczniak
przepis, wegańska ciecierzyca
Składniki:
➡️ 3-4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być też kupiona, już ugotowana)
➡️ 1 cebula
➡️ 6-7 suszonych pomidorów
➡️ dwie szklanki zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
➡️ 1 ząbek czosnku
➡️ łyżka oleju rzepakowego
➡️ płatki drożdżowe – do posypania
➡️ słodka papryka – szczypta
➡️ sól i czarny pieprz – wg. uznania
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj w grubą kostkę, suszone pomidory pokrój
w mniejsze części, ciecierzycę odsącz z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i pomidory suszone.
Smaż przez 2,3 minuty. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i fasolkę szparagową. Po 3 minutach, dodaj ciecierzycę.
Smaż przez kolejnych 5 minut pod przykryciem, dopraw według uznania. Serwując posyp płatkami drożdżowymi (bądź parmezanem) i gotowe!
Wskazówki:
- innej wersji tego dania, dodaję czasami pomidory z puszki,
natomiast w sezonie – te świeże. - jeżeli nie zależy nam na wegańskiej wersji ciecierzycy zamiast płatków drożdżowych, można użyć parmezanu bądź innego sera.